24 Şubat 2025 15:31
/
Güncelleme: 15:38

İskender Bayhan: Tersanelerdeki kölelik koşullarına sessiz mi kalacaksınız?

“Vergi kaçırılması, işten çıkarmalar, haksız kesintiler, güvencesiz çalışma koşulları ve işçi sağlığı ile güvenliğini hiçe sayan uygulamalar sektörde kronik sorun haline gelmiştir.”

İskender Bayhan: Tersanelerdeki kölelik koşullarına sessiz mi kalacaksınız?

Fotoğraf: EMEP

Ankara – Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Tuzla ve Yalova tersanelerinde taşeron sisteminin dayattığı güvencesiz ve kölelik koşullarını Meclis gündemine taşıdı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Sanmar, Gemak ve Sefine tersanelerinde yaşananları hatırlatan İskender Bayhan, “İşçilerin ücretlerinin 40-45 gün boyunca ödenmemesi, maaşların bir kısmının elden verilerek vergi kaçırılması, işten çıkarmalar, haksız kesintiler, güvencesiz çalışma koşulları ve işçi sağlığı ile güvenliğini hiçe sayan uygulamalar sektörde kronikleşmiş bir sorun haline gelmiştir. Son olarak Neva Gemi ve Milim Marine isimli taşeron şirketlerde yaşananlar; iş güvencesi, işçi sağlığı ve insanca yaşanacak bir ücret talebinin birbiriyle kopmaz bağını bir kez daha gözler önüne sermiştir” dedi.

Bayhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın şu soruları yanıtlamasını istedi:

  • İşçilerin yaşadığı sorunlar karşısında, Bakanlığınız en son ne zaman tersanelere yönelik bir denetim gerçekleştirmiştir? Yapılan denetimler sonucunda hangi üst ve alt taşeron şirketlerde hak ihlalleri tespit edilmiştir ve bu ihlaller karşısında ne tür yaptırımlar uygulanmıştır?
  • İşçilerin yaşadığı sömürü gerçeği ile Gemak ve diğer büyük tersane şirketlerinin kamuoyuna sunduğu ‘etik ve insan hakları’ politikasının arasındaki bu uçurum neden görmezden gelinmektedir? İşçi sağlığı ve güvenliğinin sistematik olarak ihlal edildiği bu çalışma düzenine yönelik herhangi bir yaptırım uygulanmakta mıdır, uygulanıyorsa bu yaptırımlar neden caydırıcı olmamaktadır?
  • Gemak’ın ve taşeronlarının ‘eşit işe eşit ücret’ prensibini benimsediğini iddia etmesine rağmen, işçilerin düşük ücretlerle ve keyfi kesintilerle çalıştırılması, taşeron sisteminin işçileri bölerek bir araya gelmesini engellemesi ve böylece alenen işçilerin anayasal bir hakkı olan sendikalaşma ve örgütlenme hakkını ihlal etmesi konusunda Bakanlığınız nasıl bir adım atacaktır?
  • İşçilerin ücretlerinin 40-45 gün boyunca ödenmemesi, maaşların bir kısmının elden verilerek vergi kaçırılması gibi uygulamalara karşı Bakanlık herhangi bir soruşturma yürütmekte midir?
  • Tersanelerde taşeron sisteminin yarattığı güvencesizlik ve derinleşen emek sömürüsüne karşı Bakanlığınızın bugüne kadar herhangi bir adım atmamasının sebebi, “iş piyasasında değişen koşullara uyum sağlama” ve “istihdam oranlarını artırma” söylemleriyle yaygınlaştırılmaya çalışılan “güvenceli esneklik” modeli ile bu taşeron sömürü düzeninin örtüşmesi midir?
  • Ücretlerini alamayan işçilerin taşeron firmalar ve tersane yönetimi arasında sorumluluğun sürekli birbirine atıldığı bir belirsizlik içinde bırakılması, işçilerin haklarını aramalarını nasıl mümkün kılmaktadır? Taşeron sisteminin yarattığı bu muhatapsızlık ve işçilerin sorunlarını dile getirdiğinde işten çıkarılma veya kara listeye alınma tehdidiyle karşılaşması karşısında Bakanlığınız nasıl bir denetim ve yaptırım mekanizması işletmektedir? (Evrensel)

Evrensel'i Takip Et